mirjam geelink

hersenspinsel

   hersenspinsels    Zin in de dag?
walnoot

Zin in de dag?

Wat een kakafonie bij het ochtendgloren. Al die trillende vogelkeeltjes die vriend en vijand willen imponeren. Ik hoor toonladders, rollende melodieën, piepende fietspompjes. Dat verwachtingsvolle, het levendige, de zin in de dag: ik haat het!

 

Als ik opsta is het koud. Welke dag is het eigenlijk? Oh ja! Weer een dag met niets te doen. Nou ja niets: ik moet me wassen en aankleden, wat geen sinecure is in de piep-badkamer van mijn huisje. Ontbijt maken met fruit dat gepeld en gesneden moet en wat noten gekraakt en dan net op tijd klaar voor Nederland in beweging met twee te blije boegbeelden die eenvoudige oefeningen voordoen op de vierkante meter. Oefeningen waarbij ik afhaak omdat Olga mijn arm iets anders wil laten doen dan mijn been. Irritant.

 

Koffie dan maar. Terwijl het water door de percolator stuwt voer ik de vogels. Zij hebben het wel verdiend – het is de geur van koffie die me milder stemt. Boomklever is, met die niet te missen eyeliner, een schoonheid, Groenling is de verrassing (sinds ik zwarte zonnebloempitten serveer) en Koolmees is veruit in de meerderheid waardoor het een uitdaging is om hem niet saai te vinden. Tijdens de koffie bespiegel ik mijn opties voor de dag.

 

Vandaag geen fysio, geen psych, of boodschappenlijstje. En de vrienden zijn druk. Om eerlijk te zijn, zijn mijn gespreksonderwerpen ook wat aan de magere kant om vrienden te imponeren. Ik bekijk niet veel cultureels, bezoek geen openingen en feestjes, initieer geen kunstprojecten meer en hoogtepunten en roddels uit mijn kring gaan langs me heen. Ik kan niet meer meepraten.

 

Ik kan wel praten over míjn hoofdbrekens: een verzameling afkortingen. UWV, WMO, NAH, IVA, CAK is het deuntje dat ik tegenwoordig fluit. Een deuntje dat nog niet aanzet tot mee neuriën. Dan mijn heil maar eens najagen met schrijven. Achter het toetsenbord kan ik naar hartenlust parlevinken over ‘de gevolgen van’, totdat ik mezelf helemaal beu ben en over kan stappen naar een verbeterde versie van mezelf. Die versie ga ik dan opvoeren onder begeleiding van een melodieus deuntje.

Hersenspinsels zijn kleine columns over het leven na een hersenbloeding ter herkenning en ook ter lering en vermaak.
Boomklever
Boomklever
Koolmees
Koolmees
Groenling
Groenling