mirjam geelink

   hersenspinsels    Het oranje snoer

Het oranje snoer

In mijn buurbos heersen rechtse ideeën: het bos wordt uitgedund en alle niet inheemse bomen, naaldbomen in dit geval, moeten het veld ruimen. Beuk en eik mogen blijven. Ik besluit één van de uitgezette kerstbomen een verlicht levenseinde te bieden, opgetuigd met oranje lichtsnoer. Eerst op zoek naar gekleurd zijdevloei om de witte lampjes mee te omwikkelen. Een houtje-touwtje-oplossing. Van niets iets maken. Zuinig zijn op je spullen,zoals mijn ouders het hebben voorgeleefd. Niet de afvalberg en oceaansoep voeden met spullen omdat een kleur niet meer bevalt. Dat voelt als moreel goed bezig
zijn, en als ik de filosofieblaadjes mag geloven, de sleutel voor een zinvol leven. Laat ik beginnen bij een zinvol besteed uurtje.

de bovenste plank

Het zijdevloei ligt achteraan op de bovenste plank in de kast, de linkerarm kan daar wel bij, de rechterarm haakt af, die wordt niet goed aangestuurd – iets met neuronen en transmitters. Ik rek me uit, sta op de tenen en beroer het vel heel lichtjes met de vingertoppen, dan gaat mijn rechtervoet sputteren, ik struikel en grijp me vast aan de stapel vloeipapier en verkreukel alle zijden fibers met geweld. Nog voordat het knutseluurtje is begonnen neemt de frustratie me in de tang.

Leonardo da Vinci

Tandenknarsend beschouw ik de rechterzijde van mijn lichaam en denk aan de bekende tekening van Leonardo da Vinci, de mens met symmetrisch gespreide armen en benen. Zo kennen we de mens. Een mens met ledematen die hij kan sturen. Vanaf de geboorte oefenen we oneindig met twee armen en benen. Al die vaardigheden zitten nog steeds in mijn hoofd: ik weet nog hoe ik de kop-van-jut een opdonder moet geven, een gat moet graven, me staande houden in een volle tram, met tien vingers kan typen. De realiteit is dat de rechterzijde het niet meer voor elkaar krijgt. En dat frustreert. Dat maakt me woedend. Dat beschaamt me ook. Maar zolang ik blijf kijken naar wat ik kon in vergelijking met wat ik kan, zolang ik de euro’s blijf omrekenen in guldens, blijft het tobben. Mokkend het oude jaar is niet chique. Dus bij Bolpuntcom een oranje snoer besteld en verlicht het nieuwe jaar verwelkomen.

 

Hersenspinsels zijn kleine columns over het leven na een hersenbloeding ter herkenning en ook ter lering en vermaak.
Leonardo da Vinci, L'Uomo Vitruviano, 1684
Leonardo da Vinci, L'Uomo Vitruviano, 1684