mirjam geelink

   kunststukken    Anuli Croon
Tronie en Stad

Anuli Croon

Voor Anuli Croon is het goed wonen en werken in Rotterdam tussen kubuswoningen, het Potlood, de Markthal en de haven, 174 nationaliteiten, Zadkine en rumoer. Informatie filteren is echter wel broodnodig en dat is kat in ’t bakkie voor Anuli Croon: in het atelier rangschikt ze – met rollers, kleine penselen en sjablonen – heel nauwgezet de wereld. Dat wil zeggen: haar wereld van schematisch ontlede blakke (doodkalme) landschappen, tronies, figuren en de stad. Alle onderdelen, ja ook de neus, brengt ze terug tot een vorm op het platte vlak.

‘In mijn werk gebruik ik geen perspectief’, zegt ze ‘maar door schuine lijnen creëer ik een soort diepte of verdwijning, zoom in en zoom weer extreem uit en dat probeer ik allemaal natuurlijk naast elkaar te krijgen, door elkaar heen te weven’.
Ze weeft met patronen die doen denken aan Brabants bont en Schotse ruit, rasters met punten en blokkenschema’s in alle denkbare kleuren. Vormen buitelen over elkaar. Een flat torent boven alles uit terwijl de berg kantelt, een plant, een hand … het duizelt. ‘Hou me vast’ fluistert de figuur voordat hij in de compositie opgaat en onderdeel wordt van een wonderbaarlijk waarachtig, prachtig geheel.

 

Website: www.anulicroon.nl

Tronie en Stad
Tronie en Stad XI, 180 x 150, 2016, Anuli Croon
Het Waait III. 170 x 220 cm
Het Waait III. 170 x 220 cm, 2011, Anuli Croon
Plant in Pot, 29,7 x 21 cm, sjabloon op paper
Plant in Pot, 29,7 x 21 cm, sjabloon op papier, 2015